La Lectura Fàcil permet la comprensió de llibres, textos, webs, etc. a persones amb dificultats lectores (immigrants, persones amb discapacitat, gent gran, persones amb una escolarització deficient, etc.).
Perquè tothom té dret a accedir a la informació, a la literatura i a la cultura.

martes, 30 de noviembre de 2010

Els Clubs LF no paren!

Els més de 50 clubs de Lectura Fàcil estan en marxa, comparteixen lectures i sessions literàries. Però a part de les sessions que regularment fan, alguns d’ells realitzen altres activitats que complementen les lectures.

És el cas del Club de Lectura Fàcil de la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí. Arran de la lectura sobre Les mateixes estrelles, que tracta el tema de l’exili, el grup ha anat a l’exposició que es fa a Rubí sobre La Maternitat d'Elna. Exili, 1939-1944. Una història colpidora i emotiva descoberta per l’Assumpta Montellà, i que explica la gran tasca que la suïssa Elisabeth Eidenbenz va realitzar amb les exiliades republicanes embarassades i amb els seus fills.

El Club de Lectura Fàcil d’alumnes del Consorci per la Normalització Lingüística de Constantí també ha realitzat un acte molt especial. Després d’haver llegit El nou món de la Sandy, van poder conèixer la seva autora, la Fina Niubó i compartir amb ella una xerrada sobre les seves experiències amb la lectura. L’acte es va celebrar a la Biblioteca Municipal de Constantí.

Si el vostre Club de Lectura Fàcil realitza qualsevol activitat, no dubteu en explicar-nos-la i la compartirem amb tots els seguidors de la Lectura Fàcil.

viernes, 26 de noviembre de 2010

II Edició del Pla Pilot de Lectura Fàcil

Girona és el punt d’inici de la II Edició del Pla Pilot de Lectura Fàcil. El 26 de novembre s’engega aquesta segona edició, amb la presentació de la Lectura Fàcil a la Biblioteca Ernest Lluch de Girona.
Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre són els punts per on passarà aquesta nova edició per tal d’explicar, sensibilitzar i incentivar la creació de grups de Lectura Fàcil.
El Pla pilot és fruit de la col·laboració entre l'Associació de Lectura Fàcil i la Subdirecció General de Biblioteques del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. El seu principal objectiu és estendre la LF arreu de Catalunya, amb la participació de les biblioteques públiques, a través de donar a conèixer, sensibilitzar i incentivar la creació de grups de lectura fàcil.
La primera edició del Pla Pilot es va posar en funcionament el 2009 als municipis de les Borges Blanques, Palamós, Ripollet i Tortosa. En aquest primer any s’han creat 19 clubs de Lectura Fàcil nous arreu de Catalunya, i ja en sumen més de 50.
El dia 26 de novembre de 2010 la Biblioteca Ernest Lluch acull la primera sessió de la II Edició del Pla previst per a les biblioteques de la ciutat de Girona. El programa inclou la benvinguda a càrrec del Sr. Miquel Sitjar i Serra, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i la Sra. Lluïsa Faxedas, regidora de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Girona. A continuació, la Sra. Carme Mayol, codirectora de l'Associació de Lectura Fàcil, presenta el projecte i després s'impartirà un taller de formació per a persones interessades a crear grups de Lectura Fàcil.


Més informació

martes, 16 de noviembre de 2010

Més de 150 persones a la Jornada “Fomentem la lectura amb LF”

Ja hem celebrat la Jornada "Fomentem la lectura amb Lectura Fàcil". I amb molt d'èxit! Hi van assistir més de 150 persones, entre gent del món bibliotecari i educatiu, i algunes entitats. La Jornada la va organitzar el grup de treball de Lectura Fàcil del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes en col·laboració amb l’Associació Lectura Fàcil, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Gràcies a tots els ponents i a totes les persones que hi van assistir.
La jornada va servir per compartir experiències sobre l’ús dels materials de Lectura Fàcil en diferents àmbits: escola, biblioteca i centre penitenciari, i per a diferents públics: gent gran, persones amb discapacitat intel·lectual, alumnes nouvinguts, alumnes amb trastorns d’aprenentatge, població immigrada, etc.
S’hi van presentar 7 experiències diferents:
1.   Protocol per crear un club de Lectura Fàcil. Imma Casals, directora de la biblioteca Can Casacuberta de Badalona, va destacar el recolzament que les biblioteques públiques donen a totes les entitats que volen crear un Club LF.
2.   Binding Project: Entrenament per a superar les dificultats lectores.  Montse Garcia, directora de l’Associació Avesedari, va presentar el projecte Binding, una eina per detectar dificultats lectores en alumnes, a partir de la velocitat lectora. El projecte pren la velocitat lectora com a indicador. En aquest sentit, la Lectura Fàcil ajuda aquests nens a augmentar la velocitat i a comprendre millor el que llegeixen.
3.   Club de lectura Fàcil a la presó. Montse Flores, professora d’institut d’ensenyament secundari i autora de llibre LF “L’aigua del Rif”, va presentar la seva experiència com a dinamitzadora del club LF de la presó Model i la bona acollida de la iniciativa entre els presos amb pocs hàbits lectors.
4.   El projecte de treball sobre La fletxa negra. Tessa Julià, professora de suport de la USEE de l’INS de Terrassa, va explicar l’experiència educativa amb el llibre adaptat a Lectura Fàcil per Jaume Serra, “La Fletxa negra”.  Motivats per la lectura del llibre, els alumnes van preparar una pel·lícula.
5.   Algunes reflexions a l'entorn de la dinamització lectora de grups d'immigrants. Rocío Ávila, conductora del club LF de la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí, va destacar el paper dels llibres LF i del club com a porta cap a la lectura de llibres no adaptats.
6.   Llegir, esforç i integració. La Biblioteca de Viladecans va presentar el seu club de LF amb persones amb discapacitat intel·lectual. Miguel Cano, pedagog i conductor del club, va destacar la força integradora de l'activitat en la qual hi participen alumnes del Centre Ocupacional Caviga.
7.   La lectura fàcil com a eina d'envelliment actiu. La Biblioteca Bisbe  Morgades i l’Hospital de Dia de Manlleu realitzen un Taller LF amb gent gran. Núria Silvestre, directora de la biblioteca, va destacar la necessitat de llibre LF entre aquest col·lectiu, com a eina per fomentar la memòria i ajudar a mantenir la capacitat cognitiva .  

Anna Pérez, col·laboradora de l’ALF,  va presentar el Pla Pilot de foment de la Lectura Fàcil, un pla de promoció de la LF a tot el territori català, amb el suport de la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Les poblacions de Tortosa, les borges Blanques, Palamós i Ripollet van acollir el Pla durant el període 2009-2010.

La jornada va concloure amb la projecció dels vídeos que l’Associació Lectura Fàcil ha fet sobre algunes de les experiència de Clubs LF.

jueves, 4 de noviembre de 2010

L’ALF, experiència d’èxit en l’àmbit social

L’Associació Lectura Fàcil ha estat inclosa al Mapa de persones expertes i experiències d’èxit en l’àmbit social, catalogada com una experiència d’èxit en els àmbits temàtics de: integració social, discapacitats intel·lectuals, immigració, gent gran, infància i dependència.

El Mapa de persones expertes i experiències d'èxit en l'àmbit social és una eina de consulta creada pel Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generaltiat de Catalunya en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, que permet cercar persones expertes i experiències d'èxit en diferents temàtiques socials, a Catalunya i al món.

Podeu accedir al Mapa a través de la web del Departament d'Acció Social i Ciutadania a: www.gencat.cat/dasc/professionals/mapa